Aktuelt

Nyheter, bransjetips, råd og veiledning for din arbeidshverdag.

Vannlekkasje kjerneboring trekkerør kabelgjennomføring tavlerom

Slik vanntettet vi kabelgjennomføringene inn i tavlerom

19.01.2024

Av Bjørn Erik Skahjem
  • En entreprenør på Østlandet hadde vann fossende inn i tavlerom via kabelgjennomføringene i et nybygg
  • Trekkerørene lå i kjerneborringer med kabler i trekkerørene. Vannlekkasjen var mellom trekkerøret og betongen
  • CSD har et nettverk av kompetent personell som kan tilby installasjon - her utført av S&S Fuging AS

Proaktiv med nye løsninger

CSD ble kontaktet etter at entreprenøren hadde søkt på nett og lest noen av våre artikler og lært om Nofirno Tettesystem. Det har vært mangel på produkter som er godkjent for å tette gjennomføringer i grunnmuren, så det er mange som finner oss på denne måten. Spesielt kabelgjennomføringer er vanskelig å tette på grunn av variasjonen av kabler og antallet av dem, vinkling, overflatemateriale og form.

I mange tilfeller, som her, kjerneborres det for å deretter føre trekkerørene inn. Å ha trekkerørene inn i grunnmur forenkler senere trekking uten behov for å grave. Det er også vanlig med kabelgjennomføringer uten trekkerør. Installasjonen av Nofirno vil være nær identisk.

At en lekkasje som denne er uønsket er selvsagt, men det var positivt at man opplevde den før anlegget ble satt i drift og kunne forårsaket større skade. Det mangler krav i NEK og andre standarder, men entreprenøren hadde selv forstått at blant annet byggskum var fullstendig uegnet for dette.

Forberedelse og installasjon

 

 

Som man kan se i videoen var det svært aktivt med rennende vann. Det var overvann ved mye nedbør som forårsaket lekkasjen. Det var meldt opphold i vær, så det ble besluttet å fullføre ved opphold, for det gjør det enklere med ettertrekking av kabler å ikke måtte stoppe vannet før tetting. Man kan også utføre tettinger med aktivt lekkende vann, men da anbefaler vi å ta kontakt med oss for konsultasjon.

Installasjonen i dette prosjektet er relativt enkel, for det er god arbeidshøyde og tilgang. Det er heller ikke masse gammelt byggskum eller annet som har feilet og må fjernes først, og betongen er jevn og fin å jobbe med.

Det gjør at prosedyren er standard: rengjør flater, gå over med litt sandpapir på trekkerøret (bedrer heften), installer hylsene og skyv dem 20mm inn i åpningen, påfør tettemasse over hylsene i 20mm dybde og klapp den på plass med en fuktig klut (dette gir binding til flater og hylser), glatt ut. En detaljert installasjonsvideo av dette kan sees her (video ned på siden).

Det tok cirka 10 minutter per 110mm åpning.

Spesielle hensyn

Det er normalt anbefalt med minimum 20mm avstand mellom rør/kabel og vegg for enklest mulig installasjon. Av bildene kan man se at rør og kabler ikke er sentrert eller vinkelrett på, så man fikk stor kompresjon og mindre plass på enkelte steder. Her ble det viktig å inspisere nøye at man fikk rengjort og sikret at tettemassen fikk heft mot alle flater i rett dydbde.

Hvis rør eller kabel ligger helt klemt inntil en kant vil det ikke være mulig å vanntette dette uten å separere dem (gjelder alltid!). Man har da noen alternativer:

  1. Forsøke å bøye rør/kabel med kraft så man klarer å få inn en gummihylse mellom. Gummihylsen kan ikke komprimeres til mer enn 7mm, som vil gi tilstrekkelig plass til å få inn tettemasse
  2. Kutte trekkerøret lengre inn i åpningen, slik at trekkerøret vil ligge bak tettemassen, og man får en heldekkende tetting som skjuler trekkerøret
  3. Utvide hullet som muliggjør de andre alternativene

Vanntett gjennomføring i kablenes levetid

Denne tettingen er vedlikeholdsfri, og det er enkelt å bytte ut kabler for senere behov (se installasjonsvideo i link overfor) siden man også har tilgang til trekkerørene. Tettingen har levetid på over 60 år, og vil også fungere som en gass- og gnagertetting (mye gnagere i trekkerør med tilknytning til kum).

Tettingen vil tilfredsstille TEK, miljøkrav i BREEAM bygg, og funksjonskrav i eksempelvis REN-blader (som REN-blad 6002 og 9010) hvis de refereres til.

Kontakt oss for rådgivning

Hvis du har gjennomføringer i grunnmuren du trenger å tette er det bare å ta kontakt med oss for rådgivning, materialbehov eller anbefaling for mulig utførende i ditt område.

Klikk på linken og ring oss eller fyll ut skjema. Del gjerne info med kolleger, for løsningen vil sannsynligvis være ny for dem.

Fyll ut kontaktskjemaet vårt ved å trykke her

 

Bjørn Erik Skahjem's photo

Bjørn Erik Skahjem

Bjørn Erik er salgs- og markedssjef i CSD Sealing Systems, hvor han har ansvaret for etablering og betjening av markedsområdet Bygg og Anlegg. Bjørn har en bachelor i økonomi og ledelse og bakgrunn fra økonomisk analyse, megling og handel av finansielle instrumenter. Han har også hatt rollen som KAM/rådgiver i software- og rådgivningsselskap innen kjemiske produkter.