Aktuelt

Nyheter, bransjetips, råd og veiledning for din arbeidshverdag.

Nofirno setter ikke krav til millimeterpresisjon eller krav til vinkelrett trekking av kablene i forhold til veggen.

Slik installerer du en kabelgjennomføring

16.12.2021

Av Bjørn Erik Skahjem

Du som ikke er så kjent med tetting av kabelgjennomføringer ved hjelp av Nofirno, kan ha nytte av en veiledning om selve installasjonen. Her får du prinsippene, men også noen ekstra tips og råd som øker forståelsen og forenkler arbeidet.

Aktuelle bruksområder er tetting av kabelgjennomføring i yttervegg mot terreng eller i en trekkekum. Basisen i løsningen er hylser og tettemasse som jobber sammen for å danne en tetting som holder unna for både vann, gass og gnagere.

Nå spiller det mindre rolle hvordan gjennomføringen er utformet, siden dette systemet fungerer uavhengig av dette – men det er ryddig å ta det litt systematisk. Innenfor bygg og anlegg er det tre ulike arbeidsområder som går igjen:

  • En rektangulær utsparing i betongvegg med flere kabler
  • Kabler lagt gjennom en kjerneboring i betongen
  • Kabler lagt i trekkerør som er støpt fast i gjennomføring i betongveggen

Klikk for å laste ned whitepaper om forsvarlig tetting av rør-  kabelgjennomføringer.

Avstand mellom kablene

Kablene er gjerne av ulik diameter, men det påvirker ikke monteringen.

Det som er avgjørende, er litt avstand mellom kablene og mot veggen. I noen tilfeller det det greit med plass, og kablene er plassert separert med litt avstand. Andre ganger kan det være snodde kabler eller kabler i pyramide.

For sistnevnte trenger du ikke å splitte dem helt opp, men bare åpne litt for å få avstand mellom kablene. Flere detaljer kommer, så les videre.

Så er fremgangsmåten som følger:

Gjør rent på sidene i gjennomføringen ved hjelp av industrirens, aceton eller lignende væske som fordamper og ikke etterlater seg rester. Bremserens kan også benyttes. Støv, fett og smuss vil svekke heften mot flaten og gi en svakere eller utett gjennomføring.

Innsiden av et trekkerør bør mattes med sandpapir for å gi bedre vedheft. Et par drag i 20 mm dybde der tettemassen skal få heft holder. Rengjør etterpå på samme måte som for en gjennomføring i betongvegg,

Gjør også rent overflatene på den delen av kablene som ligger i gjennomføringen. Med kabler som er snodde eller i pyramide kan du bruke en kile til å skape avstand og komme til for rengjøring.

Tips: Som du forstår, skal kablene ikke buntes før tetting. Da vil tettemassen ikke dekke alle flater, og du får gjennomslag av vann og gass.

Les også: Slik sikrer du at gjennomføringen ut mot bakken blir tett

Hylser i kabelgjennomføringen

Neste skritt er å dytte gummihylser inn i gjennomføringen eller trekkerøret. Disse sørger for å holde avstand mellom kablene og mellom kabler og vegg/innside av trekkerør. Samtidig fungerer hylsene som armering og forskaling for tettemassen. Sammen med massens heft mot både vegg og kabler, gir dette mekanisk stabilitet i tettingen.

Press inn så mange hylser som mulig. Begynn med å bare skyve dem inn slik at 20 mm stikker opp fra hullet, slik at man lett kan få hver hylse til å flukte med resten. Start med remser og reduser til single hylser når det fyller seg opp. Hvis det er plass til én singel hylse til, skal du sørge for å få den på plass for sikre nok mekanisk stabilitet til å bære kablenes vekt og aktivitet.

Tips: Hvis det ikke er plass til en hylse mellom kabel og vegg, kan du splitte en hylse med en kniv og smette den rundt kabelen. Kabel direkte mot vegg vil føre til lekkasje.

Ikke krav til presisjon

Det er ikke krav til millimeterpresisjon for posisjonering av kablene, og heller ikke behov for 90 graders vinkel mot veggen. Kablene kan komme inn med vilkårlig vinkel. Så lenge man får pakket gummihylsene rundt vil det gå an å fullføre tettingen. Årsaken er at hylsene av silikongummi er svært fleksible. Dette gir et større handlingsrom enn ved bruk av eksempelvis rigide, rammebaserte løsninger som krever nøyaktig kabelplassering og ingen bøy på kabel.

Hylsene skal nå skyves 20 mm inn i gjennomføringen. Det er så tykt sjiktet med tettemasse må være. Påse at det fortsatt er rent på flatene i de 20 mm som nå er synlig. Nå skal tettemassen påføres. Bruk en fugepistol (silikonpistol) med høy kraftutveksling, som 12:1 eller høyere. Det optimale er en elektrisk pistol. Hensikten er at du ikke skal slite deg ut.

Når hullet er fylt med tettemasse, klapper du den på plass for å komprimere mot toppen av hylsene. Det må litt overfylling til ved påføring av tettemassen (4-5 mm), for den skal flukte med veggen etter at du har klappet den bestemt på plass.

Trinnvis installasjon Nofirno

Bildet viser de ulike stegene i installasjon av Nofirno kabelgjennomføring.

 

Krav til tettemassen i kabelgjennomføring

Er det nødvendig å benytte en egen type tettemasse til dette? Spørsmålet dukker opp innimellom.

En vilkårlig tettemasse vil komme til kort hvis den ikke tilfredsstiller kravene som fysikken setter til jobben som skal gjøres. Den må være elastisk nok til å oppta strekk, vibrasjoner og bevegelse i gjennomføringen. Samtidig skal den tåle sykluser av dette i hele kabelens levetid uten selv å miste vedheft.

Tettemassen som er utviklet for bruk med hylsene i Nofirno-løsningen innfrir på disse egenskapene. Eksempelvis har den nødvendig elastisitet med en strekkprosent på 196 % med en Shore A på 45. Dette gjør at den oppfører seg som mer som en strikk enn en tyggis, og takler gjentatte strekk, utvidelser og komprimeringer. De fleste tettemasser er ikke produsert for gjennomføringer, så det er en grunn til at systemet omfatter en spesiallaget tettemasse som tåler bevegelse over kablenes levetid.

Påført tettemasse kan du gjerne glatte ut med fingrene (fortrinnsvis med hanske) ved hjelp av såpevann. Da snakker vi kun om å gi et godt visuelt inntrykk. Det er med andre ord ingen krav til en glatt overflate. Nofirno fungerer uansett..

Tips: Etter fullført installasjon kan du med fordel røske litt i kablene for å sjekke at de har fått vedheft. Påse at det er heft til kablene hele veien rundt.

Beskyttelse under herding

Fylling mot ytterveggen kan legges på umiddelbart etter installasjon. Produktet vil herde likevel, men bygg opp støtte oppunder kablene for å sikre at vekten av kablene og press fra fyllmasse ikke komprimerer tettingen. Hvis du skal fylle igjen straks etter tettingen, må du beskytte tettesystemet fra å bli punktert av massene. Det er sårbart frem til det er herdet, så man må også være sikker på at det ikke vil oppstå vanntrykk innen 4-5 dager etter gjenfylling. .

Installasjonen tåler vann umiddelbart etter montering, men ikke utsett den for vanntrykk for tidlig. Herdetid er 2 mm pr. døgn.

Her finner du en illustrert monteringsveiledning (pdf).

Når du har fått litt trening, kan du regne med å bruke ca. et halvt til ett minutt pr. cm i diameter på tetting av kabelgjennomføringen ved hjelp av Nofirno.

Har du spørsmål, kan du ta kontakt med våre fagressurser.

Ønsker du å gå mer i dybden på tetting av kabel- og rørgjennomføringer? Ta en kikk på denne:

New call-to-action

Bjørn Erik Skahjem's photo

Bjørn Erik Skahjem

Bjørn Erik er salgs- og markedssjef i CSD Sealing Systems, hvor han har ansvaret for etablering og betjening av markedsområdet Bygg og Anlegg. Bjørn har en bachelor i økonomi og ledelse og bakgrunn fra økonomisk analyse, megling og handel av finansielle instrumenter. Han har også hatt rollen som KAM/rådgiver i software- og rådgivningsselskap innen kjemiske produkter.