Aktuelt

Nyheter, bransjetips, råd og veiledning for din arbeidshverdag.

Kabelgjennomføring i skott på skip som holder tett mot brann, eksplosjon, vann og gass.

Kabelgjennomføring på skip: En fleksibel og effektiv metode

16.03.2022

Av Jon Øyvind Hansen

Kabelgjennomføringer om bord på skip skal sikre mot brann, eksplosjon, vann og gass. Derfor kan installasjonen være en utfordring. La oss se på prinsippene for bruk av Nofirno-systemet, med konkrete tips og råd som øker forståelsen og forenkler arbeidet.

Aktuelle bruksområder er sikring av kabelgjennomføring i alle typer skott og dekk om bord. Det være seg A60 A0 – B15 ratings eller rene vanneksponerte kabelgjennomføringer ute på dekk. Nofirno-systemet består av kun to produkter, hylser og sealant som jobber sammen for å danne en sikring som gir deg det du måtte ha av krav vedr. brann-, gass- eller vanntetting.

Nå spiller det mindre rolle hvordan gjennomføringen er utformet siden dette systemet fungerer uavhengig av om den er rektangulær eller sirkulær, Nofirno sealant sikrer uansett.

Avstand mellom kablene

Kablene er gjerne av ulik diameter, men det påvirker ikke monteringen. Det avgjørende er å sørge for litt avstand mellom kablene og inn mot sleeve-kantene. Et godt tips her er å legge inn Nofirno Multi fillerhylser nederst i gjennomføringen, slik at kablene kan legges over disse.

Så kan man legge Nofirno Multi fillerhylser og kabel lagvis slik at man får en grei separasjon mellom kablene.

I noen tilfeller det greit med plass, og kablene er plassert separert med litt avstand. Andre ganger kan det være snodde kabler eller kabler i pyramide. For sistnevnte trenger du ikke å splitte dem helt opp, men bare åpne litt for å få avstand mellom kablene, slik at kabelhylser kan påmonteres. Flere detaljer kommer, så les videre.

Så er fremgangsmåten som følger:

Gjør rent på sidene i gjennomføringen ved hjelp av industrirens, aceton eller lignende væske som fordamper og ikke etterlater seg rester. Bremserens kan også benyttes. Støv, fett og smuss vil svekke heften mot flaten og gi en svakere eller utett gjennomføring.

Innsiden av gjennomføringen kan mattes med sandpapir for å gi bedre vedheft. Et par drag i 20 mm dybde der tettemassen skal få heft holder. Rengjør etterpå på samme måte som nevnt i forrige avsnitt.

Gjør også rent overflatene på den delen av kablene som ligger i gjennomføringen. Med kabler som er snodde eller i pyramide kan du bruke en kile til å skape avstand og komme til for rengjøring.

Tips: Som du forstår, skal kablene ikke buntes før tetting. Da vil tettemassen ikke dekke alle flater, og du får gjennomslag av vann og gass.

Hylser i kabelgjennomføringen

Neste skritt er å montere Nofirno kabelhylser rundt hver kabel og fylle opp tomrommet med Nofirno fyllehylser i gjennomføringen. Disse sørger for å holde avstand mellom kablene og mellom kabler og innsiden av gjennomføringen. Samtidig fungerer hylsene som «armering og forskaling» for tettemassen. Sammen med massens heft mot både vegg og kabler, gir dette mekanisk stabilitet og sikring mot vann trykk i gjennomføringen.

Press inn så mange hylser som mulig. Begynn med bare å skyve dem inn slik at 20 mm stikker opp fra hullet. Da er det enklere å få hver hylse til å flukte med resten. Start med remser og reduser til single hylser når det fyller seg opp. Hvis det er plass til én singel hylse til, skal du sørge for å få den på plass for sikre nok mekanisk stabilitet til å bære kablenes vekt og aktivitet.

Tips: Hvis det ikke er plass til en hylse mellom kabel og vegg, kan du splitte en hylse med en kniv og smette den rundt kabelen. Kabel direkte mot innsiden av gjennomføringen kan føre til lekkasje.

Ikke krav til presisjon

Det er ikke krav til millimeterpresisjon for posisjonering av kablene, og heller ikke behov for 90 graders vinkel mot veggen. Kablene kan komme inn med vilkårlig vinkel. Så lenge man får pakket gummihylsene rundt, vil det gå an å fullføre gjennomføringen

Årsaken er at hylsene av silikongummi er svært fleksible. Dette gir et større handlingsrom enn ved bruk av eksempelvis rigide, rammebaserte løsninger som krever nøyaktig kabelplassering og ingen bøy på kabel.

Hylsene skal nå skyves 20 mm inn i gjennomføringen. Det er så tykt sjiktet med tettemasse må være. Påse at det fortsatt er rent på flatene i de 20 mm som nå er synlig. Nå skal sealanten påføres. Bruk en fugepistol (silikonpistol) med høy kraftutveksling, som 12:1 eller høyere. Det gunstige er en elektrisk pistol. Hensikten er at du ikke skal slite deg ut.

Når gjennomføringen er fylt med sealant (2 cm – hver side), klapper du den med en lett fuktig klut på plass for å komprimere mot toppen av hylsene. Det må litt overfylling til ved påføring av sealanten (4-5 mm) for at den skal flukte med skott/dekk etter at du har klappet den bestemt på plass.

Er det en dekksgjennomføring eksponert for sjøvann, anbefales det at det lages en kon av sealanten, som vil sørge for en avrenning av vannet. Ellers ingen krav til ekstra beskyttelse, som svanehals e.l. Nofirno sealant tåler UV, sjøvann, diesel- og oljesøl. Denne vil holde seg fleksibel i all sin levetid.

Bildeserien viser prinsippet for installasjon av Nofirno kabelgjennomføring:

8 Kabelinstallasjon skip 1

8 Kabelinstallasjon skip 2

8 Kabelinstallasjon skip 3

Her finner du en illustrert monteringsveiledning (pdf).

Krav til tettemassen i kabelgjennomføring

Er det nødvendig å benytte en egen type tettemasse til dette? Spørsmålet dukker opp innimellom.

En vilkårlig sealant vil komme til kort hvis den ikke tilfredsstiller kravene som fysikken setter til jobben som skal gjøres. Den må være elastisk nok til å oppta strekk, vibrasjoner og bevegelse i gjennomføringen. Samtidig skal den tåle sykluser av dette i hele kabelens levetid uten selv å miste vedheft.

Tettemassen som er utviklet for bruk med hylsene i Nofirno-løsningen innfrir på disse egenskapene. Eksempelvis har den nødvendig elastisitet med en strekk prosent på 196 % med en Shore A på 45. Dette gjør at den oppfører seg som mer som en strikk enn en tyggegummifunksjon og håndterer gjentatte strekk, utvidelser og komprimeringer. De fleste tettemasser er ikke produsert for gjennomføringer, så det er en grunn til at systemet omfatter en spesiallaget tettemasse som tåler bevegelse over kablenes levetid.

Påført sealant kan du gjerne glatte ut med fingrene (fortrinnsvis med hanske) ved hjelp av litt vann. Da snakker vi kun om å gi et godt visuelt inntrykk. Det er med andre ord ingen krav til en glatt overflate. Nofirno fungerer uansett.

Tips: Etter fullført installasjon kan du med fordel røske litt i kablene for å sjekke at de har fått vedheft. Påse at det er heft til kablene hele veien rundt.

8 Kabelgjennomføring skip 2

Bildet viser hvor fleksibelt Nofirno-systemet er – ingen krav til rammer.

Beskyttelse under herding

Installasjonen er sårbar frem til det er herdet, så man må også være sikker på at det ikke vil oppstå vanntrykk innen 4-5 dager etter montering. Gjennomføringen er brannsikker direkte etter montasjeslutt. Fersk uherdet sealant sørger for det.

Installasjonen tåler vann umiddelbart etter montering, men ikke utsett den for vanntrykk for tidlig. Herdetid er 2 mm pr. døgn.

Når du har fått litt trening, kan du regne med å bruke ca. et halvt til ett minutt pr. cm i diameter på tetting av kabelgjennomføringen ved hjelp av Nofirno.

Her finner du en illustrert monteringsveiledning (pdf).

Ønsker du å gå mer i dybden på tetting av kabel- og rørgjennomføringer?

Se flere detaljer på hjemmesiden og ta gjerne kontakt med våre fagressurser om dette eller andre spørsmål.

Flere detaljer om våre produkter og tjenester om bord på skip finner du på vår hjemmeside.

 

Jon Øyvind Hansen's photo

Jon Øyvind Hansen

Jon er administrerende direktør i CSD Sealing Systems og fagansvarlig for markedsområdene Maritim og Offshore. Han har bakgrunn fra maritim industri, som salg- og markedssjef hos Kumera (produsent av skipstransmisjoner), samt markedsdirektør i Norwegian Maritime Exporters Association (NME). Jon er utdannet i salg, marked, strategi og ledelse ved Handelshøyskolen BI.